Entre el 2018 i el 2019 colaborarem amb l’ICTA – UAB i la Fundació Pau Costa per dissenyar una estratègia de prevenció d’incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.
(veure contingut senser de l’article)
Per establir noves formes de gestionar el territori que permetin controlar millor els incendis forestals, els investigadors del grup sobre Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’ICTA-UAB han posat en marxa un projecte pioner que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través de la seva convocatòria d’ajuts per a projectes d’adaptació al canvi climàtic. El projecte, que durarà fins al juny de 2019, comptarà amb la participació dels principals actors involucrats en la gestió d’incendis, com ara Bombers de la Generalitat, agrupacions de defensa forestal, propietaris, ciutadans i indústries amb l’objectiu de desenvolupar una estratègia de prevenció i extinció participativa que estableixi els principals valors econòmics, culturals i ecològics del territori que han de protegir-se en cas d’incendi, i els prioritzi de manera consensuada.
Des del Risell co-dissenyarem les sessions de treball participatives amb tots els actors implicats que permetran establir quins són els principals valors del paisatge i quins PEGs són prioritaris per a protegir aquesta Reserva de la Biosfera. “El resultat serà una estratègia de prevenció i extinció consensuada que minimitzi la pèrdua dels valors paisatgístics recollits durant el procés participatiu. Esperem que el projecte redueixi l’ocurrència i els impactes dels grans incendis forestals, i catalitzi la coordinació institucional per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic”.
Podeu trovar més infromació de la prova pilot que es va realizar en el següent enllaç.