Anàlisi geoespacial dels riscos climàtics, la resiliència i les oportunitats de transició ecosocial al barri de Santa Eugènia (Girona)

Aquest estudi va analitzar els impactes i els reptes ecosocials derivats del canvi climàtic al barri de Santa Eugènia, a Girona, un dels més poblats de la ciutat. Es tracta d’un barri eminentment residencial i amb la major part de població concentrada a la seva part central (sector de Santa Eugènia), mentre que a la zona sud s’hi dóna un ús més mixt (sector de Can Gibert). Al nord s’hi ubiquen les Hortes, una zona agrícola distintiva a la ciutat que actua com a pulmó verd i espai de cohesió comunitària.

En primer lloc, mitjançant les bases cartogràfiques i algunes imatges capturades per satèl·lit, l’anàlisi va abordar i cartografiar elements de risc com la vulnerabilitat a les inundacions, les illes de calor, els punts de major densitat de població, o l’antiguitat i eficiència energètica dels habitatges. Així mateix, es van avaluar els elements de resiliència, com la coberta arbòria, les zones verdes, la distribució de les fonts, els refugis climàtics, l’accés al transport públic o la xarxa de carril bici.

D’altra banda, es va realitzar una comparació d’indicadors clau de vulnerabilitat climàtica a Girona en relació a la resta de municipis. La disminució de la disponibilitat d’aigua i l’increment de les necessitats de reg van destacar com els únics dos factors que superen la mitjana comarcal, segons les dades publicades per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

En base a les dades obtingudes i les oportunitats detectades, es van elaborar propostes per millorar la resiliència del barri davant el canvi climàtic. Per a fer-ho, també es va tenir en compte els acords de la declaració d’emergència climàtica de Girona, els horitzons del Pla de Transició Ecosocial, així com les preferències expressades pels ciutadans en l’enquesta de participació ciutadana.