Els serveis ecosistèmics han esdevingut una eina innovadora per integrar la sostenibilitat, la biodiversitat i el benestar humà dins les polítiques públiques. A petició de la Generalitat de Catalunya, l’ICTA i el CREAF han desenvolupat una cartografia de 18 indicadors associats a diferents serveis ecosistèmics del territori català, com ara l’aprovisionament d’aliments, la biomassa forestal, la connectivitat ecològica, la pol·linització o la permeabilitat del sòl, entre d’altres. La cartografia dels serveis ecosistèmics té l’objectiu de millorar el coneixement i la protecció del territori, alhora que facilitarà la presa de decisions en processos d’avaluació ambiental.
Aquesta prova pilot ha explorat les potencialitats d’aquests indicadors en els procediments d’Avaluació d’Impacte Ambiental (AIA) i Avaluació Ambiental Estratègica (AAE). En concret, es van seleccionar quatre casos d’estudi, dos corresponents a l’AIA (Projecte PSFV Matacán Solar i Parc Eòlic Conca de Barberà I, II i III) i dos a l’AAE (Pla Director Urbanístic de la Plana de Lleida i Pla Territorial Parcial del Penedès).
L’estudi ha demostrat que la cartografia de serveis ecosistèmics és una eina prometedora i, quan més precisa sigui, més capacitat tindrà de de millorar la presa de decisions en avaluacions ambientals, tant pel que fa a l’elecció de la millor alternativa en un pla o projecte com per analitzar quines són les mesures correctores i compensatòries més adequades.
Al mateix temps, aquesta experiència obre la porta a futures implementacions de la metodologia a d’altres àmbits territorials i plans sectorials. S’espera ampliar-ne l’ús a mesura que augmenti i millori la base de dades dels serveis ecosistèmics, i així convertir Catalunya en un referent en l’aplicació d’aquestes eines de manera transversal en la gestió del territori.