
Es va dur a terme un assessorament general al departament d’AQUA de l’Agència de Salut de Pública de Barcelona, en el marc del qual es van desenvolupar dues accions principals: una proposta de línies estratègiques i d’objectius per aterrar la seva política ambiental i ser validada per la Direcció, i l’elaboració de l’informe de GEH pel període 2022-2023.
Aquest informe suposa el primer càlcul de la petjada de carboni de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i es centra en les emissions de primer i segon abast (és a dir, emissions directes per consum de gas i combustió mòbil, i indirectes per energia importada). L’objectiu era establir una base per avaluar l’impacte ambiental de l’organització (en emissions i en la gestió de residus) i desenvolupar estratègies per minimitzar-lo.
L’estudi va quantificar les emissions associades al consum de la flota de vehicles i a totes les dependències actives de l’ASPB durant els anys analitzats; bàsicament la seva seu, laboratori, magatzem, i algunes instal·lacions que van ser utilitzades de manera temporal arran de la pandèmia per Covid-19.
No es van incloure les emissions de tercer abast, com ara les derivades del transport extern o de productes adquirits, donada la complexitat de les dades i el caràcter inicial de l’informe. Tanmateix, l’estudi va suposar un pas important seguint el compromís de l’ASPB amb la sostenibilitat ambiental i la transparència. A més, l’informe va comprovar numèricament les emissions de CO2 que l’Agència aconsegueix evitar gràcies a la contractació d’energia 100% verda.