
Es va desenvolupar el Pla de Transició Energètica de Montclar i de Casserres que els municipis han d’elaborar en resposta a la situació d’emergència climàtica i amb la col·laboració activa dels ajuntaments locals. Aquest tipus de pla aspira a millorar el sistema energètic local reduint emissions i adaptant-se als impactes inevitables del canvi climàtic.
Montclar es va adherir a la iniciativa europea del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia el 12/06/2020, i Casserres ho va fer el 6 de novembre de 2014. Ambdós municipis, assumien així compromisos com reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle més d’un 40% per a l’any 2030 i assolir les emissions zero al 2050, enfortir la capacitat per adaptar-se als impactes del canvi climàtic, i garantir l’accés a una energia segura i sostenible per a tots els ciutadans.
La transició energètica, clau per assolir aquests objectius, ajuda a reduir la dependència energètica exterior i permet aprofitar recursos locals, com la biomassa forestal. Tant la Generalitat de Catalunya com el Govern d’Espanya han adoptat mesures i normatives per fer front al canvi climàtic, amb la Generalitat liderant amb la Llei de Canvi Climàtic i el Govern espanyol amb el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC).
El Pla de Transició Energètica de Montclar i de Casserres, conjuntament amb els seus corresponents Plans d’Adaptació, formen part del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), responent així als compromisos adquirits a nivell local.