
La present diagnosi s’emmarca dins els objectius de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) pel que fa al foment de la millora ambiental de les organitzacions del sector cultural. En aquest sentit, la Fundació Contorno Urbano tenia la fita d’optimitzar la gestió de la sostenibilitat ambiental i requeria d’un estudi previ pel que fa als principals aspectes ambientals que afecten als seus projectes i les seves pràctiques com a entitat.
La Fundació Contorno Urbano, creada el 2017, és una organització única a Espanya dedicada a promoure la creativitat urbana, l’art, el microurbanisme i la participació social com a eines d’innovació i transformació comunitària. Especialitzada en treballar amb col·lectius vulnerables en entorns urbans, ha realitzat més de 57 intervencions i involucrat 5.000 participants (dades del 2019), col·laborant amb més de 200 artistes i diverses institucions.
Un dels seus projectes destacats és la regeneració del Parc de Matacavalls a l’Hospitalet de Llobregat, que ha transformat un espai degradat en un centre ecològic cultural sostenible, amb instal·lacions autogestionades. Aquí s’hi va construir, aprofitant un contenidor de mercaderies, un petit equipament sostenible (alimentat per plaques solars i dotat d’un bany sec) a on s’hi desenvolupen activitats educatives i culturals diverses. Aquest projecte, iniciat el 2018 amb un procés participatiu, inclou també la creació i posterior gestió d’un hort comunitari gràcies al suport econòmic de la Fundació Ferrer Sustainability.
La Fundació combina art, educació i regeneració urbana per fer les ciutats més segures, inclusives i sostenibles, amb un fort enfocament en la participació ciutadana i el treball comunitari. També opera una oficina com a seu de la fundació a l’Hospitalet.