Us animeu a venir a la jornada de presentació del reportatge “Empoderament energètic”?
Podràs participar al post-col·loqui!
L’actual situació del mercat energètic i la seva configuració fa que moltes persones es trobin en una situació de vulnerabilitat energètica.
De fet, la informació sobre el mercat energètic, les seves possibilitats i els nostres drets com a consumidors i consumidores, és desconeguda per una part molt important de la població.
Què estem pagant a la factura elèctrica? Com a persones usuàries, en quins paràmetres podem actuar? Parlen de descomptes, m’hi puc adherir? La “tarifa nocturna” l’he de contractar o és aplicada directament a tothom?
Aquestes són preguntes que et poden sorgir, preguntes que de ben segur en un moment o altre han rondat pel teu cap, pel meu,pel seu i pel de moltes persones. Potser ens ho volen posar complicat?
Quan aquesta manca de coneixement i un sector oligopolístic, que proporciona elevats preus de l’energia, es combinen amb un parc d’habitatge antic i amb una disminució dels ingressos a les famílies, es manifesten situacions de vulnerabilitat energètica. Un gran nombre de famílies es troben vivint en situacions de no confort a casa seva per no poder fer front a les factures de subministraments bàsics com l’electricitat, per exemple.
Des del Risell hem volgut realitzar un senzill reportatge amb el principal objectiu de donar eines a la ciutadania per entendre la factura però també per poder valorar i analitzar les nostres llars, i poder-ne fer un ús més eficient.
On vivim? Tenim un habitatge en bon estat? Quines conseqüències té viure en llars en mal estat? Conseqüències econòmiques? ambientals? socials? de salut?
Volem visibilitzar la situació actual en la què ens trobem, en termes energètics, en termes habitacionals i sobretot donar veu a moviments socials, a famílies del districte d’Horta-Guinardó i a persones expertes en àrees de directa influència.
Ens agradaria que sigués un reportatge que manifestés la importància de concebre l’energia com un dret i no com un bé de consum i exposar la necessitat de fer-ne un ús responsable.
Aquests dos objectius els manifestem en aquest ordre, és a dir no podem parlar d’ús responsable de l’energia si no tenim el dret garantit. Això sí, totes aquelles persones que no ens trobem en situacions de vulnerabilitat energètica estem obligades a no malbaratar l’energia que utilitzem. Tenim una responsabilitat ambiental que no la podem mantenir al marge!
Per això us convidem a la presentació del reportatge i al posterior col·loqui!
8 de Maig a les 19h al Mas Guinardó