Skip to main content

 

Un dels moments importants de quan ets una cooperativa arriba quan entres en dinàmiques d’intercooperació. Això vol dir que t’has trobat i reconegut en un altre, que hi tens coses en comú i que us poseu a col·laborar per aconseguir una finalitat superior, que difícilment hauríem fet cadascú per la seva banda.

Això hem fet l’Escola de Pastors i el Risell. Sabíem que volíem fer alguna cosa junts i no hem parat fins que hem trobat allò que buscàvem: una excusa per treballar plegats.

El resultat és un curs de construcció desmuntable per a Pastors amb materials sostenibles.

Per què construcció desmuntable? 

Doncs perquè l’accés a la terra és presenta complicat per aquelles persones que no en són propietàries, com els passa a la majoria d’alumnes de l’Escola de Pastors. Per això han de llogar-la i, quasi sempre, és per períodes curts de temps d’entre 5 i 10 anys. Això impedeix que puguin fer front a grans inversions en unes infraestructures que no es podran endur quan hagin de deixar la terra. Abans d’haver-les amortitzat hauran de marxar tot deixant endarrere l’edificació.

Una construcció desmuntable presenta importants avantatges en aquesta situació, ja que se la poden endur quan hagin de canviar de terres de pastura. A més, a nivell de permisos d’obra i de qualificació dels terrenys, el fet de tractar-se d’una construcció efímera i mòbil facilita molt la feina i la paperassa.

Per què materials sostenibles?

Aquesta és una pregunta que es respon tota sola. No tenim cap intenció d’usar materials que generin un impacte negatiu en l’entorn si tenim alternativa. Però el fet de tractar-se d’una construcció desmuntable que, segurament, es farà en entorns poc urbanitzats, obliga a que, al marxar, minimitzem l’impacte de la construcció en l’entorn. No deixarem fonaments de formigó, per exemple, ja que els farem amb altres tècniques.

Aquests materials, a més, es poden aconseguir amb uns costos més econòmics.

Encara més

El curs, a més, disposarà de diferents mòduls teòrics que aniran més enllà de la requerida per la construcció. No només serà sostenible i desmuntable, sinó que l’edificació també s’integrarà en el paisatge per causar el mínim impacte visual. També hi haurà un mòdul sobre cooperativisme i un sobre opcions urbanístiques.

El curs tindrà lloc a la masia els Torrents de Mieres, ja que en Prem, un pastor sortit de l’Escola, ens ha acollit molt amablement. Serà del 18 al 20 de juliol.

Ves al contingut