Cada cop hi ha més evidències del benefici dels espais naturals en la salut
El passat 30 de gener es va presentar a Barcelona la Declaració sobre la Interdependència entre Salut i Natura en una Jornada organitzada per la Xarxa de Custòdia del Territori. Aquesta Declaració posa en rellevància els beneficis per a la salut i benestar que poden derivar-se del contacte amb la natura i proposa l’impuls d’una Taula intersectorial “Salut i Natura” de Catalunya per tal d’afavorir el treball col·lectiu, transversal i transdisciplinari.
Ja fa temps que es coneix la relació positiva entre l’activitat física i salut, especialment si es té en compte la definició de salut de l’OMS, que inclou el benestar físic, mental i social, enfortint aquesta relació entre salut i activitat física. Però nous estudis epidemiològics apunten que hi ha una associació entre la natura, els espais verds a les ciutats i el benestar mental i, fins i tot, s’estableix una relació entre les plantes i microbiota, els espais naturals, amb la salut i millores en certes patologies de caire físic. Per exemple, recerques com les de Ilkka Hanski, de la Universitat d’Hèlsinki amb investigadors de l’Hospital Central d’Hèlsinki, l’Institut Nacional de Salut i Benestar de Finlàndia, del 2012, suggereixen que un contacte reduït amb la natura i la biodiversitat afecta la microbiota humana i la seva capacitat immunitària, relacionant així la pèrdua de biodiversitat amb malalties no transmissibles com les al·lèrgies o altres malalties cròniques.
Més a prop, un grup de la Universitat Autònoma de Barcelona està avaluant el potencial terapèutic dels boscos, especialment la interacció entre els components químics que genera la vegetació amb la salut humana i l’efecte de la microbiota en la salut humana.
Itineraris saludables en espais naturals, una nova proposta de salut
Reconeixent els potencials beneficis de la natura i els espais naturals per la salut i el benestar de les persones, els itineraris saludables són rutes i recorreguts en espais naturals, siguin espais periurbans, espais oberts o inclosos en els espais naturals protegits, que busquen la promoció de l’activitat física i hàbits saludables incorporant els beneficis que la natura i biodiversitat aporten, com en aquestes proves pilot.
Els itineraris saludables, en les seves múltiples formes i característiques, permeten la conjugació de la promoció de l’activitat física com a element promotor de la salut aprofitant els beneficis de la bioma en el benestar psicològic i potencialment en la salut.
Aquests itineraris tenen la potencialitat d’incloure activitats i elements configuradors de xarxa i salut comunitària, enfortint la salut emocional i relacional i creant vincles personals.